Als geen ander kennen we de gevaren van slecht beveiligde netwerken. De werkomgeving is vaak wel goed beveiligd, de thuisomgeving vergeet men echter vaak. Zo kan het verkeren dat je bedrijfsnetwerk netjes en goed beveiligd is. Vervolgens komt uw laptop, tablet en mobiel thuis. Springt automatisch over op het huisnetwerk waar ook de vriendjes van uw kinderen op zitten te internetten en zitten te gamen. Met alle goede bedoelingen draagt u de volgende dag dingen mee naar uw werkomgeving. Het Paard van Troje is netjes meegelopen. Of uw persoonlijke en bedrijfsinformatie is via uw thuisnetwerk ontsnapt.

We vinden alles makkelijk en denken vaak niet meer na als een of ander schermpje op de telefoon, tablet of laptop vraagt om toegang. We klikken “ja, prima” want ik wil die video afspelen op mijn t.v., of ik wil toch lezen wat het mailtje suggereerde. Wellicht denkt u daar niet zo over en let u goed op. Maar geld dat ook voor de bezoekers die op uw thuisnetwerk toegang krijgen. We kennen allemaal inmiddels de vraag “Wat is je WiFi wachtwoord?” en veelal zonder er bij na te denken geven we deze af.

Naast bezoekers op uw netwerk voegen we steeds vaker ‘Slimme’ apparatuur toe op ons netwerk. Chromecasts, smart tv’s, E-thermostaten, E-melders. Vergeet niet dat ook de gameconsole’s van uw kinderen ‘Slimme’ apparaten zijn. En met slim, wordt eigenlijk bedoeld, ‘ik heb een autonome functie op het netwerk en doe wat ik wil’ apparaat. Dat is mooi, want alles werkt samen en alles kunt u vanaf uw mobiel besturen want het zit allemaal op hetzelfde netwerk en gekoppeld aan ‘de cloud’.

Bovenstaande is te gek. Nu kan al die apparatuur, informatie op uw ‘veilige’ thuisnetwerk lezen en er vervolgens mee doen wat het wil. En wij vragen ons maar af hoe het komt dat we altijd van die ‘relevante’ advertenties zien als we op het internet rondsurfen op zoek naar nog meer autonome informatie vergaarders en verzenders.